top of page
hjordissin

TOWER OF BABEL


Norske kunstnere leder nyskapende internasjonalt scenekunstprosjekt for ungdom på Nasjonalteater i Litauen.


Pressemelding publisert 3. august 2022

"TOWER OF BABEL - PLANET EARTH / GAME OVER / RESET”


August 2022 presenteres et stort og spennende internasjonalt scenekunstprosjekt der fire europeiske kunstnergrupper sammen med den norske prisvinnende regissøren Hilde Brinchmann, produserer en interaktiv og altomsluttende forestilling for ungdom (14-16 år). Det norske kompaniet som representerer prosjektet er K:13 scenekunst fra Bergen. Forestillingen produseres av Nasjonalteatret i Kaunas, Litauen i samarbeid med det norske produsentselskapet Syv mil.


Forestillingen “Tower of Babel - Planet Earth/Game over/Reset” har premiere på Nasjonalteateret i Kaunas, Litauen 19. august 2022, før den skal turnere både i Litauen, Norge, Island og Ungarn.


Forestillingen er del av et større kunstnerisk forskningsprosjekt om interaktivt teater for ungdom, der de fire kompaniene som deltar har jobbet siden 2018 med å undersøke ulike metoder for å involvere et ungt publikum i scenekunst.

De fire kompaniene er tidligere nevnte K:13 scenekunst fra Norge, Nasjonalteateret i Kaunas, Litauen, det islandske dansekompaniet Bird & Bat og ungarske Káva Kulturális Műhely, som er ledende innen interaktivt teater i Europa.


Da K:13 scenekunst kontaktet Hilde Brinchmann om prosjektet og hun fikk vite at hun skulle jobbe med kunstnere fra forskjellige land, slo det henne at dette minnet om fortellingen om Babels tårn: “Jeg sa det først på spøk, fordi jeg tenkte på hvilken utfordring det ville bli å koble sammen metoder, språk og kultur fra fire land. Så tenkte jeg at vi kanskje kunne presentere myten om Babels tårn fra en ny side. Den handler om hvordan alle verdens mennesker en gang var forent og ønsket å bygge et tårn sammen, men så delte Gud dem. Her snur vi det litt på hodet: vi er i forskjellige stammer, men kanskje kan vi, til tross for våre forskjeller, komme sammen igjen for å løse våre felles problemer som klimaendringer, krig, sult og ulikhet i verden? Eller verner vi så sterkt om oss selv at vi aldri vil oppnå det? Disse spørsmålene er svært relevante og viktige for oss alle."


Handlingen finner sted en gang i fremtiden, etter klimakollaps. Menneskene lever som dyr i små stammer, spredt utover jorden. 32 ungdommer slippes inn gjennom fire ulike innganger og blir en del av hver sin stamme. Skuespillerne tar deltakerne med på en interaktiv reise der de selv tar del i handlingen og må foreta reelle valg underveis i forestillingen. De unge er med å bestemme hvordan forestillingen utvikler seg og hvordan den ender. For deltakerne blir det som å bevege seg inne i et dataspill der skuespillere guider dem gjennom scenografien.

Det kunstneriske laget består i tillegg til Brinchmann av scenograf Signe Gerda Landfald (Norge), kostymedesigner Helena Andersson (Sverige) og komponist Deividas Gnedinas (Litauen). Forestillingen produseres som en del av av aktiviteten til nettverket “Participate in your life”, som består av kunstnere fra Ungarn, Litauen, Norge og Island som siden 2018 har jobbet med interaktivitet og deltakelse i teater for barn og unge. De stod også bak den internasjonale JOIN IN-konferansen i Bergen høsten 2021. Målet med nettverkets aktivitet er å skape en arena for ny spennende scenekunst for barn og unge basert på interaktivt, deltagende og medskapende teater. Gjennom dette vil vi gi unge et nærere forhold til kunsten samtidig som de øker sin bevissthet om sosiale og politiske temaer i et Europa som stadig presses på demokratiske og medmenneskelige verdier.

I produksjonen av “Tower of Babel - Planet Earth/Game over/Reset” har vi vært i kontakt med målgruppen (14-16 år) hele veien. Som et forarbeid ble ungdommer i Norge, Island, Ungarn og Litauen intervjuet. Vi har også hatt en rekke workshops i alle partnerlandene. Vårt mål er å produsere en forestilling som tar unges meninger, valg og muligheter på alvor. Deres egne liv er det handlingen tangerer, og deres stemme skal gis en arena for synliggjøring både i utviklingen av forestillingen og i selve avviklingen på scenen.


Pressekontakt: Hjørdis M. Steinsvik - 98684114 - hjordis@syvmil.no


Forestillingen har premiere på Nasjonalteateret i Kaunas, Litauen 19. august 2022 kl 15:00. Forestillingen spilles også 19.august kl 18:00, 20.august kl 15:00 og 18:00 og 23.august kl 15:00 og 18:00 i Čekiškė utenfor Kaunas. Forestillingen vil vises i Norge i 2023/24 og er også planlagt å turnere Island og i Ungarn i tillegg til andre europeiske land i årene som kommer.

Forestillingen er en del av Kaunas 2022; markeringen av Kaunas som Europeisk kulturby, og ConTempo internasjonale scenekunstfestival.





"TOWER OF BABEL - PLANET EARTH / GAME OVER / RESET”


HILDE BRINCHMANN

Hilde Brinchmann er norsk regissør utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm (2010). Hun er teatersjef for Tigerstadsteatret i Oslo og har en særlig interesse for interaktivt teater for barn og ungdom. Brinchmann har regissert for flere institusjonsteatre i Norge og Sverige. For sin interaktive versjon av “Trollmannen fra Oz” på Brageteatret fikk hun i 2015 Heddaprisen for årets beste barne- og ungdomsforestilling. Hun mottok også Heddaprisen i 2019 for beste forestilling for barn for “Mio, min Mio” og beste forestilling for ungdom for “Ingenting”. I 2021 ble hun med Tigerstadsteatret nominert til Heddaprisen for beste forestilling for ungdom, for “Jungelen”, - en interaktiv og altomsluttende forestilling for ungdom.

K:13 SCENEKUNST

K:13 scenekunst er et teaterensemble som fokuserer på å bruke teater og kunst til å fremme sosiale og politiske spørsmål og skape dialog med publikum. Kompaniet består av kunstnerne Steinar Thorsen og Jorunn Lullau, begge med over 25 års erfaring innen kunst og teater. K:13 scenekunst sin hovedfilosofi er at teater skal være en refleksjon av samfunnet, og at kunstnere har et ansvar for å bruke teater for å gjenspeile livet.


SYV MIL

Syv mil er et produsentselskap som samarbeider med en rekke kunstnere i det frie scenekunstfeltet. De er kreative produsenter som jobber i alle deler av produksjonsprosessen, og har bred erfaring også med internasjonale prosjekter.


NATIONAL KAUNAS DRAMA THEATRE

Nasjonalteateret i Kaunas er et av Litauens eldste teatre, og har etter omfattende renovering de siste årene også status som det mest moderne teateret i hele den baltiske regionen. De er er vertskap for mer enn 350 forestillinger og arrangementer årlig, og samarbeider med kunstnere i hele Europa. De siste årene har teateret hatt en stor satsning på barn og unge og har utviklet en egen festival “Dive into the theatre” for denne målgruppen.


OVERSIKT OVER MEDVIRKENDE

Kunstnerisk lag: Hilde Brinchmann (regi, Norge), Signe Gerda Landfald (scenografi, Norge), Helena Andersson (kostymedesign/maske, Sverige), Deividas Gnedinas (komposisjon, Norge).

Produsenter og partnere: K:13 scenekunst (Norge), Syv mil (Norge), Nasjonalteateret i Kaunas (Litauen), Bird & Bat (Island) og Káva Kulturális Műhely (Ungarn).

Skuespillere: Jorunn Lullau (K:13, Norge); Steinar Thorsen (K:13, Norge); Snædis Lilja Ingadóttir (Bird & Bat, Island); Sigurður Arent (Bird & Bat, Island); Anna Boznanszky (Káva Kulturális Műhely, Ungarn); András Kazári (Káva Kulturális Műhely, Ungarn); Saulė Sakalauskaitė (NKDT, Litauen); Ugnė Žirgulė (NKDT, Litauen) og Andrius Alešiūnas (NKDT, Litauen). Forestillingen vil også turnere i Litauen med lokale skuespillere.


Prosjektet er støttet av EEA - Iceland, Liechtenstein, Norway grants, Erasmus + ungdom, Norsk Kulturråd, Bergen Kommune, Fond for utøvende kunstnere, Fritt Ord, Kaunas 2022 Europeisk kulturby og Nordisk kulturfond.


Partipate in your life sin nettside: www.participateinyourlife.com

Offisiell litauisk nettside for prosjektet: https://babel.lt/

K:13 scenekunsts nettside: https://www.kompani13.no/towerofbabel

Syv mils nettside: www.syvmil.no

Nasjonalteateret i Litauens nettside: https://dramosteatras.lt/en/

Sosiale medier: @dramosteatras @k13scenekunst #towerofbabel #gameoverreset





29 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Gulljerven

Comments


bottom of page