top of page

POTETENS PARADEMARSJ

En far og en datter er innvandrere i Norge. De sitter i asylmottak på 7 året og venter på beskjed om de får opphold eller ikke.

En dag i sin kjedsomhet finner den lille jenten en bok og begynner å bla i denne. Det er grunnloven av 1814. Hun blir nysgjerrig og tar med seg sin far ut i samfunnet for å finne ut mer om denne grunnloven, som hun tror kan bli deres redning og gode beskytter. 

Forutsetning: 
Grunnloven i Norge er selve grunnsteinen i vårt demokratiske samfunn, og er den viktigste støtten og vernet for samfunnets demokratiske rammer, menneskerettigheter og følgelig individets frihet og trygget. Grunnloven er jo - og skal være  - som en potet - som fungerer som sikringskost i krisetider, den kan anvendes i avgjørelser av alt det som ikke finner sin løsning noen andre sted. Som poteten har også grunnloven reddet oss når nøden har vært som størst! Av og til slår potetpesten inn og poteten råtner på rot. Kan dette også gjelde Grunnloven? Kan det være slik at grunnloven opp gjennom 200 år har sørget for sorg, lidelse og ekskludering av enkeltmennesker og samfunnsgrupper? 

Rettigheter:

I dag sier loven at alle skal møtes som enkeltindivider og uavhengig av sosial, etnisk og religiøs bakgrunn. De samme prinsippene gjelder selvfølgelig også i møtet med de nasjonale minoritetene. Samtidig er det viktig å være klar over at det i mange år ble ført en politikk som resulterte i store overgrep overfor nasjonale minoriteter, og at utdanningssystemet og skolen var en del av dette.

ny plakat poteten.jpg
Medvirkende: 
Dukkeførere og skuespillere: Jan Holden, Jorunn Lullau, Steinar Thorsen
Jenta: Lisa Aziz Bawan
Faren: Sadik Aziz Bawan
Regihjelp: Tormod Løvold
Musikk og komposisjon: Tarjei Vatne
Teknikk, video og bildedesign: Mathias Grønsdal
Bilder, film og redigering: Marit Espeland
Plakat og tegninger: Kari Halvorsen
Sminke av dukker: Monica Solheim
Kostyme dukker: Elin Nordahl og Marte Synnevåg
Rekvisitter: Elisabeth Helgeland
Dukker og scenografi: Dukketeaterverkstedet
Alder: 6-12 år
Varighet: 50 minutter
 
Støttet av: 
Fond for utøvende kunstnere, Bergen kommune i forbindelse med Grunnlovsjubileet 2014.

Samarbeid: 
Den Kulturelle Skolesekken, Wrap, Cornerteateret
Anmeldelser: 
"Barneteaterforestilling med politisk tilsnitt"
Periskop, 22.10.2014, Charlotte Myrbråten
"Godt figurteater om viktige saker"
Bergensavisen, 26.2.2015, Ann Kristin Ødegård
bottom of page